Studiekeuze, levensbelangrijke keuze?

Je studiekeuze, een belangrijke keuze voor je toekomst. Het is een van de eerste keuzes die je als scholier maakt die best wat invloed heeft op wat je verder in je carrière gaat doen. Het kan ook best overweldigend zijn, alsof je de rest van je leven gaat bepalen. Een troost, je studiekeuze heeft minder invloed dan je misschien nu aan het begin denkt. Uiteraard, een studiekeuze is een lange termijn keuze, maar eigenlijk is je studiekeuze eerder een startpunt. In je verdere carrière heb je nog zo veel mogelijkheden dat je toekomstige baan nu misschien nog niet eens bestaat. Een studiekeuze is het begin van een leven vol met tijd om nog meer te leren.

 

Baanperspectieven

Tegenwoordig wordt het wel geadviseerd om aan baanperspectieven te denken, op z’n minst kijken. Steeds meer mensen doen namelijk een (universitaire) studie in plaats van praktische beroepen. Op sommige vakgebieden is de vraag naar arbeidskrachten overdonderd door het aanbod. Uiteraard moet je een studie kiezen vanuit oprechte interesse, maar aandacht aan de toekomst geven is niet onverstandig. Want zonder baan heeft een studie niet veel zin. In sommige sectoren is het baanperspectief erg slecht, door middel van loting kunnen de scholen het aantal studenten nog in de hand houden. Populaire studies als bedrijfskunde, psychologie en antropologie hebben slechte baanperspectieven.

 

Data vacatures in overvloed

Maar in de IT-branche liggen de banen voor het oprapen. Het aantal data vacatures dat zowel online als offline te vinden is aanzienlijk gestegen. Onder werkzoekenden is de IT arbeidsmarkt zeer interessant. De meeste vraag komt uit de categorie Software- en Webdevelopement en de meest gevraagde functies zijn dus ontwikkelaars of programmeurs. Iedere maand wordt er ontzettend veel gezocht naar IT-vacatures. Er zijn dan ook veel verschillende online vacaturebanken met ontzettend veel vraag naar IT-medewerkers. Dus, ligt jouw talent in de IT-branche, genoeg vraag naar IT-specialisten. Neem gerust zelf een kijkje op een online vacaturebank voor data vacatures.