We hebben het in dit artikel over neurofeedback ADHD. Dat wil zeggen de toepassing van neurofeedback bij ADHD-patienten. ADHD is een vervelende stoornis, die veel invloed heeft op het dagelijks leven van de persoon die eraan lijdt. Neurofeedback is een behandelmethode, die de consequenties van de stoornis kan verminderen. Als je dus op een op andere manier met ADHD te maken hebt, dan is het nuttig om geïnformeerd te zijn over die methode. Voor de volledigheid gaan we eerst in op ADHD.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting van attention deficit hyperactivity disorder. Dat kunnen we in het Nederlands vertalen in aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis. De kenmerken van ADHD zijn onder meer impulsief en hyperactief gedrag, rusteloosheid, en concentratie- en leerproblemen. Die kenmerken vormen een belemmering bij het dagelijks functioneren van de patiënten in de maatschappij. Ze zijn al vanaf kindertijd te onderkennen. ADHD heeft een erfelijk ingrediënt. Kinderen met ADHD kunnen een behoorlijke belasting voor een gezin vormen. Ze vereisen veel meer inzet van ouders en verdraagzaamheid van degenen die met ze te maken hebben.

Wat is neurofeedback

Zoals al is opgemerkt, kan ADHD vergaande consequenties hebben voor de mensen die eraan leiden en ook diens omgeving. Vandaar dat we het hier hebben over een vorm van behandeling van die stoornis, namelijk de neurofeedback ADHD therapie. Neurofeedback wordt afgekort tot NFB. Andere namen voor de therapie zijn neurobiofeedback, neurotherapie en EEG-biofeedback. Die laatste naam wordt afgekort tot EEGBF. Bij NFB worden hersengolfactiviteiten getransformeerd in geluiden, beelden of trillingen. Die vormen dus een feedback, oftewel terugkoppeling, naar de patiënt. Die kan dan daarmee leren om zelf diens hersenactiviteit te sturen. Er bestaat namelijk een samenhang tussen zekere hersenactiviteiten en bepaalde typen hersengolven. Het streven van neurofeedback is dat de golven die samenhangen met een verergering van een zekere klacht door de patiënt kunnen worden onderdrukt en dat daartegenover de golven kunnen worden versterkt die de klacht doen afnemen.