Veel studenten en middelbare scholieren moeten er aan geloven: een bijbaantje. Sommige jongeren doen het vooral omdat ze het leuk vinden en om wat werkervaring op te doen, voor anderen is het een noodzaak om de huur van het studentenhuis te betalen. In beide gevallen is het natuurlijk belangrijk om je bijbaan goed te kunnen combineren met je school. Hoe kies je de goede bijbaan? En hoe zorg je er voor dat je wordt aangenomen? En als je dan een keer je droombijbaantje hebt, hoe zorg je dat je schoolwerk er niet onder lijdt?

Bijbaan kiezen

Probeer eerst te bedenken waar je goed in bent. Als je goed bent in omgaan met mensen kan je op veel plekken terecht, zoals in de horeca, een winkel, een callcenter of misschien wel in de verzorging. Ben je beter met je handen dan kan je denken aan vakken vullen in de supermarkt, afwasser in een restaurant of werken bij een plaatselijke boer. Ook voor jongeren die liever kantoorwerk doen en georganiseerd zijn is er vaak genoeg te vinden.

Als je een keer weet in welke sector je aan de slag wil, kan je gaan zoeken naar het perfecte baantje. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een studenten uitzendbureau.

Aangenomen worden

De volgende stap is dan natuurlijk aangenomen te worden bij je droombaantje. Lees goed wat ze van je willen zien in de vacature. Meestal willen ze een motivatiebrief en je CV hebben, maar soms wil een werkgever een foto er bij. Stel je CV op (hiervoor staan goede tips online) en schrijf een enthousiaste en nette brief, waarin je laat merken dat je weet wat het baantje inhoudt. Let heel goed op dat je CV en motivatiebrief geen spelfouten bevatten, dit kan net het verschil maken of je wordt aangenomen of niet.

Baantje combineren met school of studie

Je hebt het baantje dat je wilde en je kan meteen aan de slag. Yes! Je baas heeft je meteen voor de komende weken veel ingepland en je gaat lekker verdienen. Maar… Heb je nog wel tijd voor je schoolwerk? In principe moet het voor scholieren en studenten mogelijk om wekelijks tussen de vijf en twintig uur te werken, afhankelijk van welke studie je volgt. Begin bij je nieuwe baantje met niet te veel uren en kijk hoe dat gaat. Als dat goed gaat, kan je misschien wat extra uurtjes werken. Overleg altijd goed met je baas. Een goede werkgever is zich er van bewust dat jij als student veel tijd kwijt bent aan school en zal het ook, mits je goed overlegt, echt niet erg vinden als je tijdens een tentamen week wat uurtjes vrij neemt. Jij (en je baas ook) moet altijd in je achterhoofd houden dat school áltijd voor gaat, pas wanneer dat goed gaat, kan je extra tijd besteden aan een baantje.

Zorg dat je je tijd goed indeelt. Nu je werkt zal je wat minder tijd hebben om niks te doen en op de bank te liggen. Besteed de vrije uurtjes die je hebt goed aan je huiswerk. Probeer een goede balans te vinden tussen school, werk en leuke dingen. Het is heel belangrijk om ook wat ontspanning te hebben, zorg er dus voor dat je minstens één dag per week helemaal vrij bent (dus geen school én geen werk) en dat je per dag niet meer dan 12 uur bezig bent met werken/school. Als je op een dag 6 uur naar school gaat kan je dan dus nog 6 uur werken, als je korter naar school gaat kan je wat langer werken.